Resepi Agar Agar Santan Gula Melaka / Tapis bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk lain dan biarkan ia mendidih sekali lagi.. 1 biji telur ½ sudu teh garam; Masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau. Air gula 150 ml (resepinya ada dibawah nanti) telur 1 biji (dipukul) daun pandan; Masukkan santan dan kacau tanpa henti sehingga menggelegak. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana.
Letakkan daun pandan dan garam. Masak sehingga mendidih sambil dikacau. Kemudian masukkan gula putih, gula melaka dan daun pandan. Tuang dalam acuan dan sejukkan dengan suhu. Gula pasir 3 sudu besar;
Masak n kacau sehingga adunan betul2 nmpk mcm berkepala.( santan & telur dh mulai pekat). Kemudian masukkan gula putih, gula melaka dan daun pandan. Agar agar santan gula melaka tanpa telur tips berlapis | sukatan cawan | agar². 2 helai daun pandan disimpul; Masak air dengan gula dan daun pandan. Satukan santan, telur dan garam. Masak sehingga mendidih sambil dikacau. Tutup api n curahkan kedlm loyang.
Kemudian masukkan 2 cawan air gula melaka tadi dan kacau sentiasa sehingga mendidih.
Boleh rasa ketika ini, jika kurang manis boleh tambah gula pasir. Dalam bekas lain, satukan santan pekat, telur dan garam. Tuang dalam acuan dan sejukkan dengan suhu. Masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau. Kemudian, letakkan daun pandan dan garam. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam. Masak air dengan agar agar hingga hancur. 170 ml air campur 1 paket santan kara (atau guna 200ml santan kotak) 1 biji telur dipukul dengan santan tadi; Masak n kacau sehingga adunan betul2 nmpk mcm berkepala.( santan & telur dh mulai pekat). Keluarkan daun pandan dan masukkan ke dalam bekas. Masak gula melaka bersama air sehingga hancur. Masak gula melaka bersama air sehingga hancur. Bila dah siap, angkat, tapis ke dalam periuk lain masukkan garam, campuran santan bersama telur dan garam.
Gula pasir 3 sudu besar; Letakkan daun pandan dan garam. Ditambah makan ketika baru keluar dari peti ais, mesti sejuk anak tekak. Keluarkan daun pandan dan masukkan ke dalam bekas. Kemudian masukkan 2 cawan air gula melaka tadi dan kacau sentiasa sehingga mendidih.
Masak sehingga mendidih sambil dikacau. Tapis bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk lain dan biarkan ia mendidih sekali lagi. 170 ml air campur 1 paket santan kara (atau guna 200ml santan kotak) 1 biji telur dipukul dengan santan tadi; Keluarkan daun pandan dan masukkan ke dalam bekas. Masak hingga mendidih dan sentiasa dikacau. Bila larutan gula merah dah mendidih masukn santan tadi; Dalam periuk lain, masak 2 cawan air bersama dengan serbuk agar agar sehingga mendidih. Masukkan gula melaka dan sedikit garam (suku sudu kecil).
️ masukkan kesemua bahan dalam periuk/kuali.
Masak gula melaka bersama air sehingga hancur. Masukkan gula merah dan daun pandan. Masukkan agar agar, air dan daun pandan ke dalam periuk. Tutup api dan tapiskan ke dalam loyang, kemudian sejukkan di dalam peti ais. ️ masukkan kesemua bahan dalam periuk/kuali. Tuang dalam acuan dan sejukkan dengan suhu. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam. Satukan santan, telur dan garam. Kemudian masukkan 2 cawan air gula melaka tadi dan kacau sentiasa sehingga mendidih. Keluarkan daun pandan dan masukkan ke dalam bekas. Masukkan santan dan kacau tanpa henti sehingga menggelegak. Masukkan gula merah dan gula pasir, kacau rata dan biarkan mendidih. Masak sehingga mendidih sambil dikacau.
Sejukkan selama 2 hingga 3 jam. Tapis bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk lain dan biarkan ia mendidih sekali lagi. 1 liter air (4 cawan) 1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm) 1/4 cwn gula pasir. Masak sehingga gula melaka hancur. Jadikan 1 cawan air gula yang agak pekat.
Rasa berlemak santan menambah lagi seri rasa. Dalam bekas lain, satukan santan pekat, telur dan garam. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. Kemudian masukkan 2 cawan air gula melaka tadi dan kacau sentiasa sehingga mendidih. Masak air dengan gula dan daun pandan. Tutup api n curahkan kedlm loyang. Kemudian masukkan gula putih, gula melaka dan daun pandan. Jadikan 1 cawan air gula yang agak pekat.
Masukkan daun pandan yang telah disimpul.
Masak gula melaka bersama air sehingga hancur. Jemu dengan puding dan pengat? Sejukkan agar2 terlebih dahulu & masukkan dlm peti sejuk… agar2 siap. Keluarkan daun pandan dan masukkan ke dalam bekas. Kemudian masukkan gula putih, gula melaka dan daun pandan. Daun pandan (disimpul) cara penyediaan air gula: 1/2 liter air (2 cawan) 1 ketul gula melaka (lebih kurang 200 gm) 1/4 cawan gula pasir. Dalam bekas lain pecahkan telur, kacau dan campurkan dengan santan. Masak sehingga gula melaka hancur. Masak gula melaka bersama air sehingga hancur. 170 ml air campur 1 paket santan kara (atau guna 200ml santan kotak) 1 biji telur dipukul dengan santan tadi; Masak air dengan gula dan daun pandan. Tutup api n curahkan kedlm loyang.